KOBÄ° TANIMI GÃœNCELLENDÄ°


KOBÄ° TANIMI GÃœNCELLENDÄ°

KOBÄ° TANIMI GÜNCELLENDÄ°

KOBÄ° olmak için gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı veya mali bilanço limiti, 250 milyon TL’den 500 milyon TL’ye çıkartıldı. Düzenlemeye iliÅŸkin yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸi Resmi Gazete’de yayımlandı.

 

 

Küçük ve Orta Büyüklükteki Ä°ÅŸletmelerin Tanımı, nitelikleri ve sınıflandırılması hakkındaki mevcut yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Güncel geliÅŸmelere uygun olan düzenlenen yeni yönetmelik yürürlüÄŸe girdi. Yönetmelik ile KOBÄ° tanımında kullanılan kriterler güncellendi.

250 Milyondan 500 Milyona Çıktı

Buna göre; 250 kiÅŸiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 500 milyon lirayı aÅŸmayan iÅŸletmeler KOBÄ° olarak tanımlanacak. Önceki düzenlemede KOBÄ° sınıfına girmek için üst limit, 250 milyon liraydı.

Mikro 10, Küçük 100 Milyon Oldu

Yönetmelikle ayrıca, 10 kiÅŸiden az çalışanı olan mikro iÅŸletmelerin yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 5 milyon liradan 10 milyon liraya çıkartıldı. Yine 50 kiÅŸiden az personeli olan küçük iÅŸletmeler için limit, 50 milyon liradan 100 milyon liraya yükseltildi. Düzenleme ile 250’den az çalışanı olan orta büyüklükteki iÅŸletmeler için üst limit 250 milyon lirayken 2 katına çıkartıldı yani 500 milyon lira oldu.

Çalışan Sayısında Düzenleme

Bir iÅŸletmede çalışan sayısının hesaplanmasında, sadece hizmet akdi ile çalıştırılanların dikkate alınmasına yönelik düzenleme yapıldı.

Geçerlilik Tarihi Standart Hale Geldi

KOBÄ° Beyanının geçerlilik tarihi netleÅŸtirilerek standart hale getirildi. Gelir vergisi mükellefleri için Mart ayı sonu, kurumlar vergisi mükellefleri için ise Nisan ayı sonu olarak belirlendi.

Ä°ÅŸletme Türünün Belirlenmesi

Önceki yönetmelikte iÅŸletme türü belirlenirken oy oranı da dikkate alınırken yeni yönetmelikte sadece sermaye oranının dikkate alınmasına yönelik düzenleme yapıldı.

Tek Yönetmelik Eki

Önceki yönetmeliÄŸin altı adet eki bulunurken ekler sadeleÅŸtirildi ve tek ek olacak ÅŸekilde yeniden düzenlendi

Yeni düzenleme ile oluÅŸan KOBÄ° sınıflaması ÅŸöyle:

 

KOBÄ°     

ÇALIÅžAN SAYISI

MALÄ° KRÄ°TER

MÄ°KRO Ä°ÅžLETME:

10’dan az çalışan

10 milyon TL

KÜÇÜK Ä°ÅžLETME:

50’den az çalışan

100 milyon TL

ORTA BÜYÜKLÜKTEKÄ° Ä°ÅžLETME:

250’den az çalışan

500 milyon TL

 

12 yıllık özel danışmanlık tecrübemiz ile, giriÅŸimcilerin ve mikro ölçekli firmaların da destek proje havuzundan pay almasını kolaylaÅŸtırıyoruz.  

Projelerinizi hazırlamak ve projenizin takibini yapmak için, lütfen telefon edin, sizin de projenizi hazırlayalım.

Tel : 0 505 548 13 58

e-mail:info@girisimcidanismani.com

Adres: Gazi Mah. Kubilay Cad. No:8/A  Gaziemir / Ä°ZMÄ°R

           (Gaziemir Meydan Ä°ÅŸbankası arkası)

 

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil