KOSGEB’DEN KOBİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ DESTEĞİ


KOSGEB’DEN KOBİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ DESTEĞİ

KOSGEB’DEN KOBÄ° ENERJÄ° VERÄ°MLÄ°LİĞİ DESTEĞİ
SANAYÄ° VE TEKNOLOJÄ° BAKANI VARANK:
KOBÄ°’LERÄ°MÄ°ZÄ°N KARBON EMÄ°SYONLARINI AZALTIP ENERJÄ° VERÄ°MLÄ°LÄ°KLERÄ°NÄ° ARTIRMALARI GEREKÄ°YOR
KOSGEB ARACILIĞIYLA KOBİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ DESTEK PROGRAMINI BAŞLATIYORUZ
Tarih: 14 Nisan 2022

400 Bin Liraya Kadar Destek VereceÄŸiz

Küçük ve orta ölçekli iÅŸletmelere yeÅŸil destek geliyor. KOSGEB, KOBÄ° Enerji VerimliliÄŸi DesteÄŸi baÅŸlattı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeÅŸil dönüÅŸüm noktasında elektrikli araç ve ÅŸarj altyapıları gibi yeni teknolojilerin çok önemli etki oluÅŸturacağını kaydederek “Özellikle üretici KOBÄ°’lerimizin karbon emisyonlarını azaltıp enerji verimliliklerini artırmaları gerekiyor. KOSGEB aracılığıyla KOBÄ° Enerji VerimliliÄŸi Destek Programını baÅŸlatıyoruz.” dedi.

Bu destek ile iÅŸletmelerin enerji etüdü maliyetleri ile etüt sonucu önerilen deÄŸiÅŸiklikler doÄŸrultusundaki giderlerin bir kısmını karşılayacaklarını belirten Bakan Varank, “ÖrneÄŸin ellerindeki verimsiz elektrik motorlarının verimlileri ile deÄŸiÅŸimi için 100 bin, verimlilik artırıcı giderleri içinse 400 bin liraya kadar destek vereceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

Sanayinin en önemli gündem maddesi olan yeÅŸil dönüÅŸüm konusunda KOSGEB’den önemli bir hamle geldi. KOBÄ°’lerin sürdürülebilir, kaynak-etkin ve verimli bir dönüÅŸümü saÄŸlaması amacıyla KOBÄ° Enerji VerimliliÄŸi DesteÄŸi devreye girdi.

Bakan Varank, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın olaÄŸan genel kurulunda yaptığı konuÅŸmada KOSGEB’in yeni desteÄŸi ile ilgili ÅŸunları söyledi:

KOBÄ°’LERE MÜJDE: YeÅŸil dönüÅŸüm noktasında elektrikli araç ve ÅŸarj altyapıları gibi yeni teknolojiler elbette çok önemli bir etki oluÅŸturacak. Ama bu konuya KOBÄ°’lerimizin de ayak uydurması, özellikle üretici KOBÄ°’lerimizin karbon emisyonlarını azaltıp enerji verimliliklerini artırmaları gerekiyor. Ä°ÅŸte bu noktada önemli bir baÅŸka müjdeyi de bu kürsüden sizlerle paylaÅŸmak istiyorum. KOSGEB aracılığıyla KOBÄ° Enerji VerimliliÄŸi Destek Programını baÅŸlatıyoruz.

400 BÄ°N LÄ°RAYA KADAR: Bu programla, iÅŸletmelerin yetkilendirilmiÅŸ kiÅŸilere yaptıracakları enerji etüdü maliyetlerini biz karşılayacağız. Bununla da kalmayacağız. KOBÄ°’lerimizin etüt sonucunda önerilen deÄŸiÅŸiklikleri yapmaları durumunda buradaki giderlerinin bir kısmını da biz karşılayacağız. ÖrneÄŸin ellerindeki verimsiz elektrik motorlarının verimlileri ile deÄŸiÅŸimi için 100 bin, verimlilik artırıcı giderleri içinse 400 bin liraya kadar destek vereceÄŸiz.

BAÅžVURULAR AÇILDI: BaÅŸvuruları bugün itibariyle baÅŸlatıyoruz. Ben ÅŸahsen bu programın, metal iÅŸ kolundaki sektörlerde faaliyet gösteren KOBÄ°’lerimizin çok iÅŸine yarayacağını düÅŸünüyorum. Bu nedenle de bütün iÅŸletmelerimizi koÅŸulları inceleyerek bu destekten yararlanmaya davet ediyorum. Åžimdiden tüm KOBÄ°’lerimize hayırlı uÄŸurlu olsun.

100 Bin KOBÄ° Kapsamda

KOBÄ° Enerji VerimliliÄŸi DesteÄŸi’nden öncelikli olarak  “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında VerimliliÄŸin Artırılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında destek alan iÅŸletmeler dışındaki KOBÄ°’ler yararlanabilecek. Yıllık enerji tüketimi 500 TEP (Ton EÅŸdeÄŸer Petrol) deÄŸerinin altında olan yaklaşık yaklaşık 100 bin iÅŸletme destekten faydalanabilecek.

Önce Etüt Sonra DeÄŸiÅŸim

Program, Enerji Motorları DesteÄŸi ve Verimlilik Artırıcı Destek olarak iki ayrı modüle sahip. Enerji Motorları DesteÄŸi, 10-99 TEP yıllık enerji tüketen KOBÄ°’lere yönelik olarak kurgulandı. Bu desteÄŸin ilk aÅŸamasında Enerji VerimliliÄŸi Danışmanlık (EVD) ÅŸirketleri, etüt proje sertifikası olanlar veya enerji yöneticileri, iÅŸletmelerin motor etütlerini yapacak. Hazırlanan rapor, KOSGEB sistemine girilecek. KOSGEB, iÅŸletmelere ilk etapta rapor için 2 bin 500 TL’ye kadar destek verecek. Rapor, KOBÄ°’nin kullandığı motorun deÄŸiÅŸimi yönünde olur ve iÅŸletme de bu deÄŸiÅŸikliÄŸi yaparsa KOSGEB’den 100 bin liraya kadar geri ödemesiz destek alacak.

Amaç VerimliliÄŸi Arttırmak

Programın ikinci modülü olan Verimlilik Artırıcı Destek’te ilk aÅŸamada enerji etüdü yapılacak. YetkilendirilmiÅŸ kiÅŸiler; iÅŸletmede kazanlardan fanlara, fırınlardan termal ölçüme kadar detaylı bir etüt yapacak. Rapor, KOSGEB sistemine girdikten sonra iÅŸletmeye 30 bin liraya kadar destek ödemesi gerçekleÅŸtirilecek. Ä°ÅŸletme, rapordaki tespitlere uygun deÄŸiÅŸikliklere giderse KOSGEB’den 400 bin liraya kadar geri ödemesiz destek alacak. Bu destekten TEP deÄŸeri 100-500 arası olan iÅŸletmeler yararlanabilecek.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil