KOSGEB’DEN KOBİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ DESTEĞİ

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI VARANK:
KOBİ’LERİMİZİN KARBON EMİSYONLARINI AZALTIP ENERJİ VERİMLİLİKLERİNİ ARTIRMALARI GEREKİYOR
KOSGEB ARACILIĞIYLA KOBİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ DESTEK PROGRAMINI BAŞLATIYORUZ
400 Bin Liraya Kadar Destek VereceÄŸiz
Küçük ve orta ölçekli iÅŸletmelere yeÅŸil destek geliyor. KOSGEB, KOBİ Enerji VerimliliÄŸi DesteÄŸi baÅŸlattı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeÅŸil dönüÅŸüm noktasında elektrikli araç ve ÅŸarj altyapıları gibi yeni teknolojilerin çok önemli etki oluÅŸturacağını kaydederek “Özellikle üretici KOBİ’lerimizin karbon emisyonlarını azaltıp enerji verimliliklerini artırmaları gerekiyor. KOSGEB aracılığıyla KOBİ Enerji VerimliliÄŸi Destek Programını baÅŸlatıyoruz.” dedi.
Bu destek ile iÅŸletmelerin enerji etüdü maliyetleri ile etüt sonucu önerilen deÄŸiÅŸiklikler doÄŸrultusundaki giderlerin bir kısmını karşılayacaklarını belirten Bakan Varank, “ÖrneÄŸin ellerindeki verimsiz elektrik motorlarının verimlileri ile deÄŸiÅŸimi için 100 bin, verimlilik artırıcı giderleri içinse 400 bin liraya kadar destek vereceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.
Sanayinin en önemli gündem maddesi olan yeÅŸil dönüÅŸüm konusunda KOSGEB’den önemli bir hamle geldi. KOBİ’lerin sürdürülebilir, kaynak-etkin ve verimli bir dönüÅŸümü saÄŸlaması amacıyla KOBİ Enerji VerimliliÄŸi DesteÄŸi devreye girdi.
Bakan Varank, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın olaÄŸan genel kurulunda yaptığı konuÅŸmada KOSGEB’in yeni desteÄŸi ile ilgili ÅŸunları söyledi:
KOBİ’LERE MÜJDE: YeÅŸil dönüÅŸüm noktasında elektrikli araç ve ÅŸarj altyapıları gibi yeni teknolojiler elbette çok önemli bir etki oluÅŸturacak. Ama bu konuya KOBİ’lerimizin de ayak uydurması, özellikle üretici KOBİ’lerimizin karbon emisyonlarını azaltıp enerji verimliliklerini artırmaları gerekiyor. İşte bu noktada önemli bir baÅŸka müjdeyi de bu kürsüden sizlerle paylaÅŸmak istiyorum. KOSGEB aracılığıyla KOBİ Enerji VerimliliÄŸi Destek Programını baÅŸlatıyoruz.
400 BİN LİRAYA KADAR: Bu programla, iÅŸletmelerin yetkilendirilmiÅŸ kiÅŸilere yaptıracakları enerji etüdü maliyetlerini biz karşılayacağız. Bununla da kalmayacağız. KOBİ’lerimizin etüt sonucunda önerilen deÄŸiÅŸiklikleri yapmaları durumunda buradaki giderlerinin bir kısmını da biz karşılayacağız. ÖrneÄŸin ellerindeki verimsiz elektrik motorlarının verimlileri ile deÄŸiÅŸimi için 100 bin, verimlilik artırıcı giderleri içinse 400 bin liraya kadar destek vereceÄŸiz.
BAÅžVURULAR AÇILDI: BaÅŸvuruları bugün itibariyle baÅŸlatıyoruz. Ben ÅŸahsen bu programın, metal iÅŸ kolundaki sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerimizin çok iÅŸine yarayacağını düÅŸünüyorum. Bu nedenle de bütün iÅŸletmelerimizi koÅŸulları inceleyerek bu destekten yararlanmaya davet ediyorum. Åžimdiden tüm KOBİ’lerimize hayırlı uÄŸurlu olsun.
100 Bin KOBİ Kapsamda
KOBİ Enerji VerimliliÄŸi DesteÄŸi’nden öncelikli olarak “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında VerimliliÄŸin Artırılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında destek alan iÅŸletmeler dışındaki KOBİ’ler yararlanabilecek. Yıllık enerji tüketimi 500 TEP (Ton EÅŸdeÄŸer Petrol) deÄŸerinin altında olan yaklaşık yaklaşık 100 bin iÅŸletme destekten faydalanabilecek.
Önce Etüt Sonra DeÄŸiÅŸim
Program, Enerji Motorları DesteÄŸi ve Verimlilik Artırıcı Destek olarak iki ayrı modüle sahip. Enerji Motorları DesteÄŸi, 10-99 TEP yıllık enerji tüketen KOBİ’lere yönelik olarak kurgulandı. Bu desteÄŸin ilk aÅŸamasında Enerji VerimliliÄŸi Danışmanlık (EVD) ÅŸirketleri, etüt proje sertifikası olanlar veya enerji yöneticileri, iÅŸletmelerin motor etütlerini yapacak. Hazırlanan rapor, KOSGEB sistemine girilecek. KOSGEB, iÅŸletmelere ilk etapta rapor için 2 bin 500 TL’ye kadar destek verecek. Rapor, KOBİ’nin kullandığı motorun deÄŸiÅŸimi yönünde olur ve iÅŸletme de bu deÄŸiÅŸikliÄŸi yaparsa KOSGEB’den 100 bin liraya kadar geri ödemesiz destek alacak.
Amaç VerimliliÄŸi Arttırmak
Programın ikinci modülü olan Verimlilik Artırıcı Destek’te ilk aÅŸamada enerji etüdü yapılacak. YetkilendirilmiÅŸ kiÅŸiler; iÅŸletmede kazanlardan fanlara, fırınlardan termal ölçüme kadar detaylı bir etüt yapacak. Rapor, KOSGEB sistemine girdikten sonra iÅŸletmeye 30 bin liraya kadar destek ödemesi gerçekleÅŸtirilecek. İşletme, rapordaki tespitlere uygun deÄŸiÅŸikliklere giderse KOSGEB’den 400 bin liraya kadar geri ödemesiz destek alacak. Bu destekten TEP deÄŸeri 100-500 arası olan iÅŸletmeler yararlanabilecek.